After 4 years then I realised that it was actually RE-SIT the exam. Not RESEAT! Haha. Ignore it. I am too lazy to correct the mistakes =P


11 February 2012

Metabolism - PBL

Assalamualaikum & salam sejahtera...

Hai korang, budak pandai!

Kali ni, aku nak bagi penerangan pasal PBL pulak. rasanya, info pasal Module 4 korang dah baca kat entri sebelum ni kan? so, takdelah korang nak pening-pening lalat pasal PBL Module 4 ni =)

***

Dalam PBL 9 yang bertajuk 'Yellow Baby', sorang baby ni ada masalah G6PD deficiency. G6PD (glucose-6-phosphate dehydrogenase) ni merupakan sejenis enzyme yang penting dalam red blood cell untuk prevent red blood cell daripada lysis. jadi, kalau dah kurang G6PD tu, hemolysis pun berlaku dan baby ni kena jaundice.




***

Lastly, PBL terakhir untuk Semester 1 iaitu PBL 10. tajuk dia Big Daddy. macam biasa, kalau dah 'big', mestilah dia ada Obesity. hehe. kitorang kena cari classification of obesity, causes, treatment and bla bla bla.




***

Alhamdulillah, habis sudah cerita pasal keempat-empat modul. lepas ni, aku akan bagi info pasal Final Exam Semester 1 pulak.

Dan, untuk EOM Module 4 ni, aku dapat A buat kali kedua. alhamdulillah. seriously aku sangat terkejut bila dapat A. sebab modul ni agak susah dan mengelirukan. tapi, dah rezeki aku. syukur! =D



4 comments:

Ain Ranger said...

Wowww.. tahniahh

kurakuraygslow said...

Thank you =)

Fatin Syafiqah said...

assalamualaikum akak. kalau ada soalan interview tanya. ceritakan tentang curriculum y diamalkan kat ukm. soalan tu mntk kita ceritakan apa kak ??

kurakuraygslow said...

Waalaikumussalam. Kurikulum medic UKM adalah integrated module. Nak tau apa yg ada dlm kurikulum tu, blh tgk sidebar belah kiri blog ni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails Related Posts with Thumbnails