After 4 years then I realised that it was actually RE-SIT the exam. Not RESEAT! Haha. Ignore it. I am too lazy to correct the mistakes =P


13 December 2011

Ciri-Ciri Budak Medic Yang Nerd

Assalamualaikum & salam sejahtera...

 


1.  Setiap hari mesti pakai baju kurung/baju kemeja pergi ke kelas.

2.  Bagi yang perempuan, selalu pakai tudung bawal. shawl adalah sangat jarang dipakai oleh budak medic.

3.  Kad matrik umpama nyawa. sentiasa tergantung di leher.

4.  Kasut bertutup adalah satu kemestian. susah nak nampak budak medic pakai sandal.

5.  Bawak bagpack dengan muatan hampir 5 tan setiap hari. oh ya, kedua-dua tali bagpack tu hendaklah digalas, baru nampak ke'nerd'an nya. kalau galas sebelah je, nama nya stailo. harap maklum.

6.  Pegang buku tebal gila hari-hari. tak tau lah budak medic tu baca ke tak.

7.  Waktu tengah tunggu bas, tengah tunggu makanan siap, tengah tunggu lecturer masuk kelas mahupun waktu dalam tandas, nota tak lepas dari tangan. satu saat tak baca nota umpama satu markah exam akan ditolak.

8.  Bawak botol air besar gedabak, siap dengan tali.

9.  Masih berlegar-legar di fakulti walaupun kelas dah habis.

10.  Masa-masa senggang dihabiskan dengan duduk di library. satu-satu nya tempat yang dapat menenangkan hati budak-budak medic yang nerd.

11.  Berjalan-jalan di sekitar fakulti sambil memakai white coat yang tertera logo 'Fakulti Perubatan'.

12.  Memakai spec. ( errrr aku kah? hahaha =D )




27 November 2011

Body Tissue - CL & PBL

Assalamualaikum & salam sejahtera...

Hai korang, budak pandai!

Segala penerangan mengenai Module 2 dah pun diterangkan kat sini. so, jom kita tengok, apa pulak video yang ada kaitan dengan module ni.

***


CL 8 - Mechanism of Muscle Contraction



Aku tau suara dalam lagu ni tersangatlah 'sedap' ==''
Takpe, kita abaikan 'kelunakan' suara dia, cuma fokus kat lirik lagu tu je lah ye.



CL 15 - Hemostasis





Ini merupakan cara mudah untuk ingat Blood Clotting / Coagulation Cascade yang tersangatlah rumit kalau nak hafal gitu-gitu je. at least, rajah yang dilukis tu mampu menyenangkan kita untuk mengingat kan =)

***

Dalam PBL pulak, untuk PBL 3 yang bertajuk 'Ouch, My Knee Hurts', sebenarnya dia menceritakan tentang seorang budak lelaki yang luka kat lutut akibat daripada terjatuh ketika bermain bola sepak. kiranya, ni pasal Knee Injury yang menyumbang kepada skin abrasion. so, kitorang kena discuss pasal proses penyembuhan luka dia tu. 




Video ni boleh jugak digunakan untuk memahami CL 3 - Cell Regeneration dengan lebih mendalam.

Ni dia concept map group aku :


Maaf sebab gambar ni sedikit kabur =.=


***
PBL 4 pulak bertajuk 'The Fallen Angel' menceritakan tentang seorang budak lelaki yang ada penyakit Duchenne Muscular Dystrophy (DMD) disebabkan DMD gene mutation. so, macam biasa, bincang segala symptom, causes, treatment and bla bla bla.




***
PBL 5 - Golf Ball, pasal seorang lelaki yang menghidap Brain Tumor sebesar bola golf. ni sume disebabkan astrocytes (cell dalam otak) yang mengalami hypertrophy (saiz bertambah). ni dia concept map group aku.




***
Ok, habis dah part Module 2. EOM untuk Module 2 ni result aku jatuh sikit. dapat B je (65% - 69%). adeh! pape pun, aku still bersyukur sebab masih lagi lulus. aku akui yang memang aku tak study sangat pun untuk modul ni. haha =P

Part yang menarik, ramai kawan aku boleh dapat A- untuk Module 2 even Module 1 dorang dapat E. see. betapa hebatnya anjakan paradigma mereka. ni sume sebab usaha dorang yang setinggi gunung. usaha aku? hehe. tinggi pokok betik kat belakang rumah tu je. ahaks.


Module 2 - Body Tissue

Assalamualaikum & salam sejahtera...

Hai korang, budak pandai!

Cite pasal Module 1 sume dah habis. so, skang ni jom kita beralih ke Module 2.

***
Tak banyak perbezaan pun antara Module 1 dan Module 2. cuma mungkin sedikit perbezaan dari segi jumlah PBL dan SLP. yang selebihnya, mengenai format CL ke, PBL ke, SLP ke, sume masih sama.

Ni dia jadual Module 2~










Korang boleh nampak, EOM untuk Module 1 akan dijalankan betul-betul sebelum Module 2 start kan. so, be prepared. untuk golongan yang suka study last minute macam aku tu, sila sematkan dalam minda, korang hanya ada weekend je untuk study. so, please manage your time. orait?

***
Untuk Module 2 ni, akan ada :

* 15 CL
* 3 SLP
* 3 PBL
* 5 P
* 3 SGD (rujuk sini)

See. tak banyak beza pun daripada Module 1. cuma kali ni SLP dia berkurang sikit. dan PBL bertambah. MES takde dalam Module 2, tapi SGD untuk PPD pulak wujud.

***
Kebanyakan Praktikal untuk Module 2, kita akan menggunakan microskop. sebab dah nama pun Histology, memang lah kena observe slide under microscope. 

Kalau korang nak tengok mayat, sabar. itu masuk under Gross Anatomy, bukan Microscopic Anatomy. korang cuma akan didedahkan dengan cadaver (mayat) masa Module 1 hari tu, sekali je. tu pun tengok cadaver gitu je. takde buat dissection (bedah mayat) pun. mungkin dissection cuma akan start masa Semester 2.

***
Habis part jadual, kita tengok pulak format penilaian Module Body Tissue ni.




Jugak tak banyak beza dengan cara penilaian Module 1. cuma kali ni peratus OSPE lebih banyak. dalam Module 1, OSPE cuma 10%. kali ni, 30%. dan kebanyakannya kita kena tengok slide under microscope dan kenal pasti sel-sel tertentu.

OBA + EMI + MEQ pulak cuma menyumbang 40% daripada peratus keseluruhan, kurang daripada Module 1 yang mana menyumbang 60%.

EOM dan PBL masih sama. takde pape perubahan.

Yang Format of Refer Semester 1 Exam tu merujuk kepada exam kali kedua. kalau korang gagal Final Exam module ni, kan kena reseat. so, tu lah cara penilaian reseat exam. takde lagi 30% daripada EOM dan PBL. kali ni, sume nya bergantung kepada performance korang untuk Theory Paper dan OSPE. lagi susah lah kiranya. memang kena buat betul-betul untuk paper ni.

Aku harapkan, takde sape antara kita yang akan reseat atau repeat ok. nak sume nya berjaya dengan sekali ambik je. no siaran ulangan. tapi kalau dah ditakdirkan terpaksa jugak buat siaran ulangan, jangan down-down. cuba buat yang terbaik =D


***
Habis part exam, kita pergi part buku pulak.



Dah dah, pergi beli buku skang. korang kan semangat. haha!

***
Ok lah. aku rasa takde pape lagi yang nak diperkatakan mengenai jadual, cara penilaian mahupun buku untuk Module 2. next entri aku akan list kan video-video berkaitan module ni pulak.

Stay tuned~

Format Exam End Of Module

Assalamualaikum & salam sejahtera...

Hai korang, budak pandai!

Rasanya, aku tak pernah terangkan secara detail pasal EOM kan? padahal, EOM ni penting tau. even dia cuma bawak 20% carry mark untuk Final Exam, tetap penting! even kalau gagal EOM takyah reseat balik, tetap penting!

***
EOM ni akan dijalankan selama sejam je. tepat-tepat lepas habis satu module. EOM akan berlangsung pada permulaan hari untuk Module 2, sama ada kat T1BE atau kat DSG KTSN.



Dah nama pun sejam je kan, mestilah ada 1 paper je pun. takde nya UKM kejam sangat dalam masa sejam tu nak suruh korang harung sampai 3 paper =.=

***
Dalam 1 paper tu, akan ada OBA, EMI dan MEQ. format lebih kurang sama macam Final Exam. cuma, soalan dia kurang sikit daripada Final Exam. masak kot kalau dalam masa sejam kena jawab banyak giler soalan =.=

Kebiasaannya, akan ada 10-12 OBA (12 markah), 8-10 EMI (8 markah) dan 1-2 MEQ [ada pecahan soalan] (10 markah). jumlahnya 30 markah untuk EOM korang. tapi, aku tak tau macam mana 'marking method' yang lecturer amalkan. itu sume sulit.

***
Tup tup dalam masa 2 minggu, result EOM korang akan terpampang kat papan kenyataan. yang dipamerkan hanyalah gred sahaja. markah takdak.

Masa ni lah, sape yang dapat A tu akan dicop sebagai genius. yang gagal, hmmmmm no komen.



***
Kesimpulannya, walaupun EOM ni cuma bawak 20% daripada keseluruhan peratus, korang tetap kena perform. kalau EOM dah teruk, susahlah nak skor Final Exam kan. aku tau korang boleh. lebih boleh daripada aku. yang penting, pahamkan lah lecture dengan sebaik-baiknya. insyaAllah takde masalah.



p.s  :  Alhamdulillah aku lulus EOM untuk Module 1. walaupun cuma dapat B+ (70% - 74%), aku dah cukup bersyukur. dah memang takat tu je usaha aku, layak lah aku dapat gred tu je kan. lepas ni kena usaha lebih lagi kalau nak A.

Perkara yang mengejutkan, first time aku happy even tak dapat A. hehehe =D

Cellular Biomolecules - PBL

Assalamualaikum & salam sejahtera...

Hai korang, budak pandai!

Cite pasal CL dah pun habis. so, skang korang cer rujuk entri ni kejap, aku dah pun terangkan cara PBL dijalankan kat situ. kali ni, aku nak terangkan dengan lebih jelas apa yang dimaksudkan dengan 'trigger' dan 'Learning Issues'.

***
Nanti, masa sesi PBL yang pertama, korang akan dapat 'trigger' mengenai pesakit. contohnya, "Encik Ahmad, a 60-year old man came to see you after he felt some pain on his chest and bla bla bla bla bla".

Kebiasaannya, trigger pertama tersangatlah ringkas. kadang-kadang susah nak cari apa penyakit dia yang sebenarnya. then, lepas dapat trigger, ada sorang ahli PBL korang kena catat kat white board, apa 'Cues, Hypothesis dan LI' dia.

Buat macam ni.


Then, korang akan dapat beberapa trigger lagi. kebiasaannya, trigger kedua mengenai 'History of Present Illness'. trigger ketiga pulak pasal 'Physical Examination'. trigger keempat pasal 'Lab Investigation' iaitu blood test, urine test dan sebagainya. (kalau tak paham, jangan risau. nanti lecturer akan terangkan kat korang apakah PBL)

Dan korang kena teruskan perbincangan korang dengan ahli PBL untuk cari sume LI yang possible. next session, bincang sume LI tu bersama-sama.

***
Sesi kedua, masa ni lah korang nak sharing and exchanging information dengan ahli PBL yang lain. makin banyak info yang keluar, makin banyak lah ilmu yang korang dapat.



Lepas dah habis bincang sume LI, kena buat concept map. apa yang nak diletak dalam concept map tu? ok, antaranya, korang boleh letak 'sign and symptom of that disease, causes, effect, treatment' dan sebagainya. 

Sebaik-baiknya, korang rangka lah dulu awal-awal concept map tu sebelum datang PBL sesi kedua ni. kalau on the spot baru nak rangka, concept map korang akan nampak sangat tak organised then fasilitator akan bagi markah rendah. ni berdasarkan pengalaman aku sendiri ok. ambik lah pengajaran =.=

***
Nak tau apa dia tajuk PBL kitorang? kalau tengok jadual, PBL 1 tajuknya 'Sick Haemoglobin' kan? sebenarnya, PBL ni cite pasal Anemia. ada seorang patient ni, dia ada penyakit Sickle Cell Anemia. so, kitorang pun kena lah berbincang pasal penyakit ni. 

Jom tengok video comel ni kejap =)



Haha! comel kan kartun pasal Sickle Cell Anemia ni. tengok je video ni, terus boleh paham keseluruhan jalan cite mengenai Sickle Cell Anemia

Dan, lepas habis PBL kan kena buat concept map. ni lah contoh concept map hasil perbincangan group aku. mungkin concept map kitorang tak berapa nak lengkap. aku cuma nak bagi gambaran kat korang apa itu concept map. make sure korang buat yang lebih baik daripada ni. orait?



***
PBL 2 pulak tajuknya 'Rotten DNA'. sebenarnya, pesakit tu dapat Lung Cancer  disebabkan 'DNA mutation'. so, ni dia concept map group PBL aku.

Concept map ni tersangatlah tak lengkap. masa ni, kitorang sume masih lagi blur pasal PBL.


***
Ok, cite pasal Module 1 dah pun habis. lepas ni, kita beralih ke Module 2 pulak =D

Adios~

Cellular Biomolecules - CL & MES

Assalamualaikum & salam sejahtera...

Hai korang, budak pandai!

Best tak penerangan aku setakat ni? ada rasa semangat nak masuk Medic UKM tak? berkobar-kobar ke berdebar-debar? hehehe =D

***
Seperti biasa, aku nak korang rujuk jadual ni semula. fokus kat CL yang ada. untuk CL yang agak susah dan rumit, aku suka cari alternatif lain untuk pahamkan dia. sebab, aku ni tersangatlah malas baca buku. tapi, kalau tak study pape, gagal lah pulak nanti. kesian parents aku yang mengharapkan aku akan lulus dengan cemerlang dalam Medic ni.



So, apa yang aku buat? aku akan pergi YouTube, cari video-video berkenaan CL tu sume. lebih-lebih lagi pasal DNA. pehhhh rumit kot. sume kena ada imaginasi sendiri. dah lah daya imaginasi aku ni rendah =.=

***
Dan, ni dia video-video pasal DNA yang aku berjaya cari. harap korang dapat manfaat daripada entri aku ni =)


CL 10 - DNA Replication




CL 12 -  DNA Transcription




CL 13 - DNA Translation




CL 11 - DNA Repair




CL 14 - Regulation of Gene Expression



***
Untuk MES 2 pulak, tajuknya URTI kan. URTI tu adalah Upper Respiratory Tract Infection. dia cite pasal pesakit ni ambik sejenis antibiotic, tapi lepas tu antibiotic tu tak berkesan untuk merawat penyakit dia lagi. so, ada soalan-soalan sume dan kita kena jawab. kan ni MES.

So, aku nak tunjuk video pasal Mechanism of Antibiotic yang memang ada sangkut paut dengan kes ni. check this out~


MES 2 - Mechanism of Antibiotic



***
Ok, that's all for CL and MES. next entri, aku akan cite lebih lanjut pasal PBL.

Stay tuned~

PPD Module 1A

Assalamualaikum & salam sejahtera...

Hai korang, budak pandai!

Memandangkan PPD Module pun masuk dalam Final Exam, so kali ni, aku nak bagi penerangan pasal PPD Module pulak. cara penilaian PPD Module ni lain sikit daripada 4 module yang lain.



Kalau korang rujuk balik jadual ni, PPD pun ada lecture kan. dan bila dah masuk Module 2 nanti, ada Small Group Discussion (SGD) pulak untuk PPD. Masuk pulak Module 3, ada SDL. SGD dan SDL ikut group PBL ok. harap maklum.

***
Persembahan korang masa SGD tu lah yang akan dinilai sebagai Continuous Assessment. ada fasilitator jugak lah masa SGD. sama aje macam PBL. SGD menyumbang kepada 40%. banyak tu. jangan main-main. (in fact, most of student akan main-main masa SGD sebab waktu ni jelah nak santai-santai. termasuk aku. hehehe)

***

SDL pulak, korang kena buat creative presentation untuk dipersembahkan kat dalam DK1. masa tahun aku, dua group PBL bergabung untuk buat satu persembahan. bermakna, ada 10 persembahan lah sebab keseluruhannya kan ada 20 group PBL. markah daripada persembahan tu akan dikumpulkan dan mungkin dibawa ke Final Exam.

***

Kalau korang tengok jadual Module 4, korang akan perasan ada sesi Reflective Writing. sebenarnya, Reflective Writing ni merupakan assignment wajib untuk sume student Medic UKM. sampai korang final year nanti pun, akan ada assignment ni. format assignment ni akan diberikan kepada korang nanti. dan, cara nak hantar pulak, kena upload kat laman web PPD.

***

Untuk Final Exam pulak, baki lagi 50% datangnya daripada ilmu yang korang dapat masa lecture. takdelah heavy mana pun ilmu tu. takyah hafal nama tulang-tulang atau sel-sel yang ada dalam badan pun. cuma berdasarkan penyelesaian masalah. contohnya, kalau patient bersedih, apa korang kena buat. kalau korang ada masalah dengan team, apa korang nak buat. lebih kurang camtu lah.

Macam biasa, ada OBA + EMI + MEQ, sama je macam Module 1. bezanya, kali ni, OSCE / OSPE dia bukan berdasarkan apa yang korang buat kat lab. tapi, berdasarkan cara korang berkomunikasi dengan pesakit. komunikasi yang berkesan itu penting.



So, jelas sume? kalau ada pape yang tak jelas, sila-sila lah bertanya ok. malu bertanya sesat jalan =)

Adios~

Module Cellular Biomolecules Again

Assalamualaikum & annyoeng haseyo...

Hai korang, budak pandai!

Kali ni aku nak bagi penerangan pasal Module 1 masa Semester 1 lagi. yes memang pasal Module Cellular Biomolecules. again. banyak lagi yang aku belum terangkan dan mesti korang pun pening-pening lalat kan. jangan risau. kali ni kita enjoy sikit. orait?

Kalau korang tengok balik jadual ni, korang akan sedar yang jadual Medic UKM ni tak lah sepadat mana. SLP takyah pergi kelas, MES dan IT Application (PPD) pulak kena pergi by group, ZT tak wujud untuk Semester 1 ni. mungkin Semester 2 ada kot. aku pun tak tau apa dia ZT tu sebab kitorang takde ZT. hehe.

So, kesimpulannya, korang kena pergi kelas ramai-ramai untuk CL, PBL, lab dan English Class je. see. heaven kan. kalau kelas habis awal, boleh terus jalan-jalan kat Berjaya Times Square. hehehe =D

***
Dan, dalam entri yang tu, aku ada nyatakan jugak bahawa EOM dan PBL menyumbang sebanyak 20% dan 10% untuk carry mark for Final Exam. tapi, mungkin itu tak berapa nak details menjadikan korang masih terpinga-pinga tanpa arah tuju. so, kali ni, aku akan tunjukkan format penilaian Module 1 ni. khas untuk korang.



Macam yang aku nyatakan kat atas tadi, EOM = 20% dan PBL = 10%. 
EOM + PBL = 30% (Continuous Assessment).

Baki lagi 70%, ada kat Final Exam. so, Final Exam = 70%.
Final Exam pulak ada Theory Paper + OSPE.
Theory Paper = 60%, OSPE = 10%.

Dalam Theory Paper, ada OBA (soalan objektif yang mana kena pilih jawapan paling tepat), EMI (pilih jawapan untuk setiap pernyataan) dan MEQ (essay).
OBA + EMI = 50%, MEQ = 50%. 
Jadi, markah ketiga-tiga benda ni akan dijumlahkan untuk dapatkan pecahan 60% macam kat atas tu.
Soalan yang akan keluar dalam Theory Paper ni adalah sume yang korang belajar kat CL, SLP, PBL dan MES.
Kesimpulannya, OBA + EMI + MEQ = 60%.

Finally, OSPE. ni exam kat lab. pape yang korang dah belajar kat lab tu, akan keluar dalam exam ni pulak. aku pun tak berapa nak jelas lagi format sebenar sebab aku belum ambik exam ni. nanti kalau aku dah jelas, aku update ok.
OSPE = 10%.

* aku harap korang terer Maths. baru tak pening. hehehe.

***
Sekali lagi aku nak jelaskan, ni hanyalah format untuk Module 1 je. tiap-tiap module, lain-lain cara penilaian dia. dan setiap module akan menyumbang 100% untuk Final Exam. kiranya, ni macam subjek lah. korang ada subjek Biology, Chemistry, Mathematics, Physics tu sume kan. dan dorang adalah 4 subjek yang berlainan. sama jugak macam module-module ni. ada 4 module yang berlainan. masa final nanti, korang dapatlah gred untuk setiap module. dan ini menyumbang kepada CGPA.

***
Aku asyik membebel pasal cara penilaian je kan. skang ni, jom kita tengok pulak apa dia buku yang sesuai untuk Module 1. aku tau, korang dah semangat kan nak beli buku. dah tak sabar nak pergi Kamal Bookstore lettew =P

Buku ni sume tak wajib pun beli. Ikut suka korang.


Hidup sebagai student Medic, memang kena rajin baca buku. at least 4 jam sehari. tu lecturer aku yang cakap. tapi aku, sejam pun tak sampai. eh ke tak pernah baca pun. hahahaha! =P (aku harap aku akan berubah)


26 November 2011

Pautan Ke Laman Web Yang Berkaitan

Assalamualaikum & salam sejahtera...

Hai korang, budak pandai!

Dah berpusing kepala aku ni memikirkan apa lagi yang perlu diberitahu kat korang. bukan sebab takde benda yang perlu diberitahu. tapi sebab banyak sangat benda yang perlu diberitahu!

Eh ada ke orang paksa aku bagitau sume ni? takde. ya takde. aku saja je nak bagitau sebab aku kan baikkkkkkkkkkkk. ya baik lah sangat =.=

***
Kalau korang tengok entri yang ni, korang akan sedar betapa banyak nya cara belajar (I mean yang CL, SLP, PBL tu sume) yang ada kat UKM. yaaaa memang banyak. bukan setakat cara belajar je berlambak, lawan web yang korang perlu jadikan BF/GF kedua pun berlambak.

Untuk setiap cara belajar, lain-lain lawan web nya. well skang ni kan dah masuk abad ke-21. sume benda guna internet.


Korang nak tau tak apa lawan web tu sume? alaaaa cakap lah nak tau. nak tau kan kan kan?

* kena jadi student UKM secara rasmi dulu, barulah boleh log in ke dalam setiap lawan web ni.

***
Segala hal ehwal membabitkan daftar kursus, gugur kursus tu sume, korang kena layari laman web e-warga UKM.




Then, kena layari laman web SPIN KKL pulak untuk download segala SLP dan MES.

http://spin.medic.ukm.my/

*  sekarang ni, dah tukar ke laman web iFolio

http://ifolio.ukm.my/



Selain daripada lecturer boleh buat penilaian ke atas korang masa PBL, korang pun boleh buat penilaian ke atas lecturer jugak. nak tengok pencapaian PBL korang pun kat laman Web PBL ni.




Cer tengok balik jadual Module 1 dalam entri sebelum ni. korang akan nampak ada kelas IT Application mengikut group. yang tu pun macam group MES. dia buat asing-asing ikut group. masa bukan group kita, takyah lah pergi. tapi, kali ni, dia ikut group PPD. that's mean, ikut group PBL lah kan. korang akan dapat assignment berkumpulan yang perlu disiapkan dan markahnya akan dikumpul untuk Final Exam. sume assignment perlu di'upload' kat laman Web PPD ni.




Skang, tiba part English Class. English Class ni akan ada sekali seminggu. tapi, kadang-kadang English Class akan dibatalkan mengikut kehendak pengajar korang sendiri. cara dia masukkan student dalam English Class adalah mengikut result MUET. yang Band 3 gabung dengan Band 4 dan yang Band 5 gabung dengan Band 6. korang kena buat presentation, project group, dan apa-apa lagi lah ikut suka pengajar korang. laman web ni merupakan pautan untuk English Class. tapi, ada je kelas yang takyah pun buat kerja-kerja ni sume.




Ok, tiba part yang paling disukai oleh student Medic kecuali aku. laman Web Library =.=




Lastly, ini merupakan laman web yang paling penting dalam hidup seorang student Medic terutamanya aku. this is it........... =)))))




Hehehe =P

Ok, adios~

Biasiswa JPA

Assalamualaikum & salam sejahtera...

Hai korang, budak pandai!

Sebelum korang jadi lebih tension dengan jadual Module 1, ada baiknya aku bagitau 1 berita yang menggembirakan dulu. apa tu? jeng jeng jeng~

Yeay pasal biasiswa JPA!

***
Sume student Medic kat IPTA memang layak dapat biasiswa JPA. cara nak mohon, korang kena update sendiri lah dengan web JPA dari semasa ke semasa. apa yang pasti, korang memang akan dapat JPA. takde tapis-tapis, tanpa saringan mahupun saingan.

Saat korang dapat surat ni...


Segala keresahan mengenai kewangan akan lenyap serta-merta. hahahahaha!

***


Untuk Semester 1 ni, aku dah dapat RM6,345. tapi, lepas dapat biasiswa, sempurnakan perkara yang penting dulu iaitu bayar yuran pengajian yang RM900 tu dan juga yuran kolej. jangan dok berjoli sakan sampai duit habis. last-last yuran tak bayar, Final Exam tak boleh ambik. baru padan.

Pape pun, biasiswa guna nya untuk belajar. bukan untuk benda lain ya. so, belajar lah elok-elok. kalau tak, biasiswa kena tarik balik. padan lagi sekali.


So, apa lagi. pergi belajar bersungguh-sungguh. kang dapat course bagus-bagus, konfem dapat biasiswa. takyah menyusahkan parents korang lagi =)


* tujuan asal aku ambik Medic dulu pun sebab nak biasiswa... hehehe =P

***

Updated : sekarang ni cara-cara memohon biasiswa JPA dah lain. dengar cite student medic dah tak automatik dapat JPA macam dulu. macam mana cara nak mohon tu aku tak tau. korang pandai-pandai lah update sendiri dengan web JPA ye.

Module 1 - Cellular Biomolecules

Assalamualaikum & salam sejahtera...

Hai korang, budak pandai!

Mesti korang dah tak sabar-sabar kan nak tau apa dia silibus Medic UKM ni. biasalah, freshie memang macam tu. kang dah belajar sebulan dua, baru lah korang rasa tak nak tau pun apa jadual esok. hahaha =P

Kat UKM KL, sume student akan belajar dalam Bahasa Inggeris. tapi, kat UKM Bangi, dorang belajar dalam Bahasa Melayu. so, korang kena kuasai sedikit sebanyak term-term dalam Bahasa Inggeris ok. pape pun, takyah risau. kebanyakan lecturer kita memang warga tempatan. so, English dorang tu tersangatlah Melayu bunyinya. korang takkan mengalami masalah untuk memahami apa yang dorang cakap pun.

***
Kelas untuk student Medic bermula secara rasmi pada minggu ketiga korang mendaftar kat UKM. masa ni, pandai-pandai lah korang nak hidup. dah kena pergi kelas sendiri, naik bas sendiri, makan sendiri. no more makan-makan free macam kat Kem PPD lagi.

So, aku nak bagitau korang silibus Medic UKM secara terperinci. details tau! mana nak dapat senior sebaik aku ni. ehem! andai kata terjumpa aku kat fakulti nanti, payung lah sikit =P

First of all, kita akan ada 2 semester dalam setahun. tempoh untuk 1 semester lebih kurang 6 bulan. jadi, akan ada 12 bulan lah tempoh korang belajar. dah tu, bila masa pulak nak cuti? belajar pun sampai 12 bulan a.k.a setahun. 


Adik-adik, kalau nak jadi student Medic, kena korbankan cuti tu. Medic mana ada holiday-holiday ni. 24 jam belajar! ok sangat melampau. aku dah menakutkan freshie Medic yang mungkin akan tarik diri lepas ni. muahahaha =D

Ada je cuti, 2 kali dalam 1 semester. seminggu cuti midsem, dan seminggu jugak cuti akhir semester. puas hati? (untunglaa student course lain cuti lama)

***
Kat UKM, kita belajar guna module. untuk Semester 1, ada 4 module yang perlu kita cover.

Module 1 - Cellular Biomolecules
Module 2 - Body Tissue
Module 3 - Membrane And Receptors
Module 4 - Metabolism

Dan jugak, ada 2 paper lain selain 4 module ni iaitu :

1.  Professional & Personal Development (PPD)
2.  Academic Communication (English)

* sebarang perubahan tertakluk kepada Fakulti Perubatan UKM



Tempoh untuk setiap satu module lebih kurang sebulan. harap maklum.

***
Lepas habis satu module, akan ada Exam End Of Module (EOM) yang menyumbang kepada 20% untuk Final Paper setiap module. bermaksud, korang akan jumpa 4 kali EOM dan 6 kali Final Paper (rujuk subjek dalam slip) untuk Semester 1.

Takat lulus untuk exam ni sume adalah Gred C (50%). yang mana dapat C- dan ke bawah tu, harap maaf, anda gagal.

Kalau gagal EOM, ok lagi. takyah reseat paper. tapi kalau gagal Final Exam, kena reseat dulu module yang korang gagal tu. kalau dah reseat pun gagal lagi, kena repeat year. masuklah Tahun 1 balik waktu kawan-kawan korang sume dah masuk Tahun 2. (Aku berharap supaya aku tak perlu repeat year. Amin)

Paham tak ni? kalau tak paham, sabar. as we go along with other entries, you might be understand with all of this. ok =)

***
Skang ni, jom kita tengok jadual Module 1 aku dulu. let's go~









p.s : sila abaikan segala kerajinan aku mewarnakan jadual tu =.=

***
Kat dalam jadual tu, ada banyak sangat tulisan yang susah nak difahami dengan mendalam kan. don't worry. I'm here. ehem.


Try fokus kat kotak atas tu kejap. aku nak terangkan apa maksud singkatan-singkatan yang ada kat sekeliling  dia.

Atas belah kiri (BM) - Aku tak ingat lah pulak. tapi yang pasti, tu paper untuk semester 1.
Bawah belah kiri (DK1) - Nama tempat, Dewan Kuliah 1.
Atas belah kanan (CL2) - Merujuk kepada 'Concept Lecture 2'. maksudnya ini adalah lecture yang kedua.
Bawah belah kanan (Bio) - Nama jabatan. Bio bermaksud Jabatan Biokimia.
Tengah - Tajuk lecture dan jugak nama lecturer.

* aku tau, budak-budak Matrik sume panggil pengajar dorang kat Matrik dulu 'Cikgu' kan? tolonglah jangan panggil 'Cikgu' kat sini. dorang sume Doktor dan Professor. gunakan panggilan yang sesuai ok =)

***
Selain daripada Concept Lecture (CL), dalam module ni, kita akan ada benda-benda lain jugak iaitu :

* 15 Concept Lecture (CL)
* 5 Self-Learning Package (SLP)
* 2 Problem Based Learning (PBL)
* 2 Meet Expert Session (MES)
* 4 Practical (P)

CL - lecture macam biasa. datang lecture hall, tadah telinga.

SLP - dapat soalan berkenaan topik tertentu. kena cari jawapan sendiri. takyah pergi kelas pun. tapi, soalan-soalan dalam SLP ni memang feveret keluar dalam exam.

PBL - sume medical school akan ada PBL. pergi BSKK ikut group PBL masing-masing. setiap group akan ada seorang fasilitator yang jugak merupakan seorang doktor untuk memantau korang. fasilitator ni akan berubah untuk setiap module. 

Kalau tengok jadual, ada 2 sesi untuk setiap PBL (kecuali PBL 1). dalam sesi pertama, korang dapat 'trigger' mengenai pesakit. dan kena keluarkan Learning Issues (LI) dia sendiri. yes sendiri, bersama kumpulan korang. fasilitator tu akan senyap je tanpa berkata apa-apa. dan dia akan menilai performance korang untuk sesi PBL tu.

Sesi kedua pulak, korang kena jawab sume LI yang dah dapat masa sesi pertama tadi. kalau LI korang sikit, untunglaa. kalau banyak, tak untunglaa. dan, untuk sesi kedua ni jugak, korang kena buat concept map berkenaan topik tu. ada markah untuk concept map. dan jugak ada markah untuk keseluruhan performance korang dalam setiap PBL.

PBL adalah sangat penting sebab ia menyumbang 10% untuk Final Paper setiap module. so, jangan buat sambil lewa. memang kena perform. bagi aku, PBL lah yang paling menekankan (stress). sebab, kita tak belajar pape lagi pasal penyakit tu. tapi, kena extract sendiri sume causes of that disease, symptom, effect, management and so on.

Pape pun, setakat ni, Alhamdulillah... aku masih boleh uruskan masa aku dengan baik =)

MES - dapat soalan mengenai sesuatu topik beberapa hari sebelum MES (biasanya, topik tu ialah nama penyakit). jawab soalan tu. then, datang BSKK untuk bincang dengan lecturer masing-masing. group MES adalah berlainan dengan group PBL. dalam 12 orang student macam tu lah. dan sape yang ada dalam Group A, takyah pergi MES untuk Group B. MES ni masa dia lain-lain untuk 2 group besar ni.

P - praktikal, macam biasa. masuk lab, pakai lab coat. group lain jugak daripada PBL dan MES. lebih kurang 13 orang student 1 lab. buat experiment, then submit report dalam bentuk kumpulan kecik. itu je.

***
Ok lah. dah penat aku terang panjang lebar pasal Module 1 ni. sebenarnya, tak habis lagi. next entry aku update info-info lain pulak. banyak sangat lah pulak penerangan pasal Medic UKM ni. haha =D

Stay tuned~


Kaedah Untuk Mendapatkan Merit

Assalamualaikum & salam sejahtera...

Hai korang, budak pandai!

Kali ni, aku ingat nak cite pasal kelab dan persatuan yang wujud kat UKM KL dulu sebelum kita beralih ke cite silibus Medic UKM. orait?

***
Aku rasa, dah pun dinyatakan dalam entri ini dan ini, kalau korang nak stay kat K1 sampai mati Tahun 2, kena ada banyak merit kan. macam mana pulak cara nak dapat merit tu sume? aktiviti yang boleh bagi merit masa BMP dah pun habis. so how? how?

Ok, kat UKM KL ni, ada banyak giler kelab dan persatuan yang boleh korang masuk. nak jadi ahli lelap boleh, nak jadi ahli aktif pun boleh. tapi yang ahli lelap tu, merit korang pun lelap jugak lah.

***
Menyentuh pasal Medic, ada 2 kelab khas yang ditubuhkan atas nama Medic UKM iaitu Persatuan Mahasiswa Fakulti Perubatan UKM (PERSIAP) dan Asian Medical Students' Association (AMSA).



AMSA

PERSIAP, sume student Medic UKM wajib masuk. AMSA tak masuk pun takpe. kelab tu saja je untuk tambahkan merit dan jadikan korang all-rounder student.

***
Sedih sebab takde kelab lain yang boleh korang sertai? mungkin korang berbakat dalam Taekwondo, Silat tak pun Tarian Tradisional. tapi, kelab tu sume takde! oh mengapakahhhhhhhhh?????

Fine, sangat melampau.

Jangan risau. kelab tu sume ada. nak masuk 100 kelab pun masuk lah. nak kumpul merit sampai beratus ribu pun kumpul lah. asal korang larat.

Nanti, memang akan ada Minggu Pengenalan Kelab dan Persatuan. masa tu, sume kelab akan promote kelab masing-masing, dok bukak booth dan pengaruhi korang untuk masuk kelab dorang. suka hati lah nak masuk ke tak. sebab setiap pendaftaran kena bayar yuran. hahaha.


***
Selain PERSIAP, AMSA dan kelab-kelab lain, ada lagi cara kedua untuk dapatkan merit. don't worry be happy. bagaimanakah caranya? ok, korang hanya perlu mendaftarkan diri sebagai exco untuk sebarang aktiviti kolej mahupun fakulti. penglibatan korang secara aktif ni jugak akan diberikan merit.

Antara aktiviti yang ada tahun ni adalah :








***
See. banyak je kan cara untuk dapatkan merit. secara jujur, aku pun takde lah aktif mana. errr... ke memang tak aktif? hahaha =P

Masa sekolah dulu memang aku student yang sangat aktif. sume pertandingan, sume aktiviti, muka aku jelah. takde muka lain. tapi bila dah habis sekolah ni, aku jadi malas pulak. hehehehe. so, bersedialah dengan RM2,000 untuk tinggal kat Plaza Rah =.=

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...